Πpeдceдaтeлят нa Koмиcиятa зa зaщитa нa пoтpeбитeлитe (КЗП) Димитъp Mapгapитoв бe ocвoбoдeн

...
Πpeдceдaтeлят нa Koмиcиятa зa зaщитa нa пoтpeбитeлитe (КЗП) Димитъp Mapгapитoв бe ocвoбoдeн
Коментари Харесай

Председателят на КЗП каза защо е бил освободен от поста си

Πpeдceдaтeлят нa Koмиcиятa зa зaщитa нa пoтpeбитeлитe (КЗП) Димитъp Mapгapитoв бe ocвoбoдeн oт пocтa. 

" Съобщено ми бе в писмена форма. Няма нещо трагично и ненадейно. Мандатът на комисията в този състав е изминал преди повече от 2 години, работим ден за ден. Не ми е известна друга причина. Стремили сме се да си изпълняваме функционалностите, постигнали сме известни резултати. От самото начало съм се стремил комисията да взима решения, които да оказват помощ директно на хората ", разяснява той в студиото на  " България заран ". 

Иван Френкев, който е регионален координатор на Българска социалистическа партия в Смолян, застава отпред на КЗП. " Нямам достойнството да познавам моите наследници. Най-важното е да се надгради постигнатото, което не е малко ", означи Димитър Маргаритов. 

По думите му въвеждането на новите ограничения по отношение на инфлацията и повишаването, би трябвало да бъдат придружени от ефикасен надзор. Ще продължи работата за разработване на методика търговците да не вършат пари на гърба на хората. 

" Въвеждането на нов комплекс от ограничения допуска, че е належащо да има и нов вид контролни механизми. Ако 2 милиарда лева потеглят към потребителите, с цел да им оказват помощ, естествено е контролните органи да препятстват изкушенията на търговците тези пари да отиват в техния джоб ", уточни настоящият ръководител на КЗП. 

Маргаритов акцентира, че на практика няма орган в страната, който да управлява ценообразуването на големия брой артикули и услуги, отвън тези, които по закон са държавно контролирани.

" Нищо чудно около въвеждането на ограниченията и контрола, неща, които с години са се случвали в сивия бранш, да спрат да се случват. Когато институциите се намесят уверено, пазарът се успокоява бързо. От 28 май влизат в действие промени в Закона за отбрана на потребителите, с които се усилват доста глобите за нелоялни търговски практики - максимумът става 50 хиляди лева ", сподели още той. 

Маргаритов за следващ път прикани хората да не се презапасяват с разнообразни артикули от първа нужда, да наблюдават за оповестяването на офертите в комерсиалните вериги и да алармират, в случай че те не се извършват.

От КЗП не престават да откриват нарушавания, свързани с отпущането на бързи заеми. Хората би трябвало да внимавам с рекламните послания, че ще върнат толкоз, колкото са взели, моли Маргаритов. Вече са наложени и финансови наказания, в това число на един от огромните играчи на пазара.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР